Etusivu > Merenkulkijat > Merenkulkijan eläke-etuudet > Perhe-eläke > Perhe-eläkkeen maksaminen

Perhe-eläkkeen maksaminen

​Perhe-eläke alkaa edunjättäjän kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Eläkettä tulisi hakea puolen vuoden kuluessa edunjättäjän kuolemasta, sillä sitä ei yleensä makseta takautuvasti puolta vuotta pidemmältä ajalta.

Maksamme eläkkeen kuukausittain kuukauden viimeisenä pankkipäivänä hakemuksessa ilmoittamallesi tilille.

Eläketuloa verotetaan eri tavalla kuin palkkatuloa. Tilaa verotoimistosta eläketulon verokortti hyvissä ajoin ennen ensimmäistä eläkkeenmaksua ja toimita se meille.
Muutoin eläkkeestä tehdään 40 %:n ennakonpidätys.

Verokortin eläkettä varten saat

  • verkosta osoitteesta vero.fi/verokortti
  • puhelimitse numerosta 020 697 000 (ma–pe klo 9–16.15, puhelun hinta pvm./mpm.)
  • verotoimistosta.

Verohallinto toivoo asiakkaidensa käyttävän ensisijaisesti verkkopalvelua.

Eläketulon verokorttia varten tarvitset eläkepäätöksen alkavasta eläkkeestä sekä tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä. Verohallinto toimittaa uuden verokortin suoraan eläkkeenmaksajalle.

Lisätietoja eläkkeen verotuksesta saat vero.fi:stä (Henkilöasiakkaat > Eläketulon verokortti).

Jos asut ulkomailla, me tilaamme sinulle verokortin Suomen verohallinnosta. Lue lisää eläkkeen maksamisesta ulkomaille.

Muutokset perhe-eläkkeen maksamisessa

Eläkkeen päättyminen

Työeläkelakien mukainen lapseneläke päättyy, kun lapsi täyttää 18 vuotta.
Leskeneläke päättyy, jos leski solmii uuden avioliiton alle 50-vuotiaana. Tällöin hänelle maksetaan 3 vuoden leskeneläkettä vastaava määrä kertasuorituksena. Jos leskeneläkettä maksetaan ennen 1.7.1990 tapahtuneen kuolemantapauksen johdosta, kertasuoritus vastaa 2 vuoden leskeneläkettä.
Yli 50-vuotiaana uuden avioliiton solmiva leski ei menetä eläkeoikeuttaan. Uudesta avioliitosta ei tällöin synny uutta leskeneläkeoikeutta.

 

Leskeneläkkeen vähentäminen

Leskeneläkettä vähennetään lesken oman työeläkkeen perusteella. Jos leski on alle 65-vuotias eikä saa eläkettä, hänelle maksetaan ensin ns. alkueläkettä 6 kuukauden ajan ennen eläkkeen vähentämistä. Jos perheessä on lapseneläkkeeseen oikeutettuja lapsia, vähentäminen tehdään, kun nuorin lapsista täyttää 18 vuotta. Lue lisää leskeneläkkeen vähentämisestä.

 

Edunsaajien määrän muuttuminen

Perhe-eläkkeen määrä ja jakautuminen edunsaajien kesken tarkistetaan, kun edunsaajien määrä muuttuu. Näin käy esimerkiksi silloin, kun joku lapseneläkkeeseen oikeutetuista lapsista täyttää 18 vuotta tai kun edunjättäjän kuoleman jälkeen syntyy lapseneläkkeeseen oikeutettu lapsi. Tarkistaminen tehdään muutosta seuraavan kalenterikuukauden alusta.

 

Kertakorotus alle 50-vuotiaana kuolleen edunjättäjän jälkeen maksettavaan eläkkeeseen

Perhe-eläkkeen määrä tarkistetaan myös, kun perhe-eläkkeen perusteena olevaan työkyvyttömyyseläkkeeseen tehdään kertakorotus. Alle 50-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneiden eläkkeisiin tehdään pysyvä kertakorotus, kun eläke on jatkunut yhtäjaksoisesti viisi vuotta. Vastaava korotus tehdään myös perhe-eläkkeeseen. Perhe-eläkkeen kertakorotuksen suuruus riippuu siitä, minkä ikäinen edunjättäjä olisi korotushetkellä.

 

Löydät eläketietosi Loki-palvelusta

 

MEL-eläkkeensaajana näet oman eläkkeesi maksutiedot ja -päivät, eläkepäätöksen ja yhteystietosi uudistuneesta Loki-palvelusta. Sitä kautta voit asioida tietoturvallisesti sekä lähettää meille liitetietoja eri tallennusmuodoissa.

Jos pankkiyhteystietosi muuttuvat, voit ilmoittaa siitä kätevästi meille Loki-palvelun kautta. Siellä voit myös ilmoittaa uuden puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen.


Kirjaudu Loki-palveluun verkkopankkitunnuksillasi

Voit myös ilmoittaa muutoksista kirjeitse tai käymällä asiakaspalvelussamme.

SÄHKÖINEN ASIOINTI

Merenkulkijat

Loki-palvelu>

Varustamot

Ankkuri-palvelu>

Hallinto

Extranet >