Etusivu > Merenkulkijat > Merenkulkijan eläke-etuudet > Työkyvyttömyyseläke > Näin haet työkyvyttömyyseläkettä

Näin haet työkyvyttömyyseläkettä

​Jos olet saanut sairauspäivärahaa 150 päivältä, voi olla ajankohtaista hakea työkyvyttömyyseläkettä. Kela ilmoittaa tuolloin, milloin päiväraha päättyy ja miten kuntoutusmahdollisuudet selvitetään.
Voit täyttää ja tulostaa eläkehakemuslomakkeen alta ja lähettää sen meille. Lomakkeessa on täyttö- ja palautusohjeet.

Lomakkeeseen Työkyvyttömyyseläkehakemus ETK/Kela 7002

Täytä lomake huolellisesti ja liitä mukaan B-lääkärinlausunto. Tarvittaessa voimme hankkia lisäselvityksiä, esimerkiksi pyytää työnantajaltasi kuvauksen työolosuhteistasi.

Jos haet osatyökyvyttömyyseläkettä, voit hakea siitä ennakkopäätöksen vielä ollessasi kokoaikatyössä. Ennakkopäätös on voimassa 9 kuukautta. Sinä aikana voit sopia työnantajasi kanssa työn keventämisestä. Eläkkeen maksu alkaa, kun työansiosi alenee 60 prosenttiin entisestä ansiotasostasi. Voit saada osatyökyvyttömyyseläkkeen, vaikka lopettaisit työnteon kokonaan.

Yksi hakemus, yksi päätös koko työeläkkeestä

Jos viimeinen ansiotyösi on vakuutettu Merimieseläkekassassa, me käsittelemme eläkehakemuksesi. Kun hakemus on saapunut, pyydämme työnantajaltasi lopulliset palkkatiedot eläkkeen laskemista varten.
Saat meiltä päätöksen koko työeläkkeestäsi, vaikka olisitkin työskennellyt myös muulla yksityissektorilla kuin merenkulussa tai julkisella sektorilla, kuten kunnan tai valtion palveluksessa. Me myös maksamme sinulle koko työeläkkeesi kuukausittain kuukauden viimeisenä pankkipäivänä.

Ulkomaan eläke 

Jos olet työskennellyt muissa EU- tai ETA-maissa tai maissa, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus, tai näiden maiden lipun alla kulkevilla laivoilla, voit hakea myös tästä työstä karttuneita lakisääteisiä eläkkeitä samalla eläkehakemuksella. Täytä silloin hakemukseen kuuluva U-liite.   Hakemuksesi välitetään niihin maihin, joissa olet työskennellyt.
Kukin maa myöntää eläkkeen oman lainsäädäntönsä mukaisesti. Hakemuksen käsittely voi myös olla hitaampaa kuin Suomessa.

Lomakkeeseen U-liite ETK/Kela 7110

Seuraa hakemuksesi käsittelyä

Loki-palvelussa voit seurata, miten hakemuksesi käsittely etenee. Loki-palvelun kautta voit myös asioida tietoturvallisesti Merimieseläkekassan eläkepalvelun kanssa. Sitä kautta voit myös lähettää erilaisia liitteitä ja viestejä. Vastaamme aina palveluun tulleisiin viesteihin. Saat vastauksesta tiedon sähköpostiisi.


 

SÄHKÖINEN ASIOINTI

Merenkulkijat

Loki-palvelu>

Varustamot

Ankkuri-palvelu>

Hallinto

Extranet >