Etusivu > Merenkulkijat > Merenkulkijan eläkevakuutus > Ulkomaantyön vakuuttaminen

Ulkomaantyön vakuuttaminen

​Työskenteletkö toisen EU/ETA-maan lippua käyttävässä aluksessa?

Pääsäännön mukaan merenkulkijat eläkevakuutetaan siinä EU/ETA-maassa, jonka lippua alus käyttää. 

Jos sinun ja työnantajasi kotipaikat sijaitsevat samassa EU/ETA-maassa, mutta työskentelet toisen EU/ETA-maan lipun alla purjehtivalla aluksella, sinut vakuutetaan asuinmaasi eläkelainsäädännön mukaisesti.

Jos sinut lähetetään tilapäisesti työskentelemään toisen EU/ETA-maan lippua käyttävään alukseen, sinut eläkevakuutetaan edelleen lähtömaan lainsäädännön mukaisesti. Jos siis suomalainen työnantaja lähettää sinut tilapäisesti toisen EU/ETA-maan lippua käyttävään alukseen, sinut vakuutetaan edelleen MEL:n mukaan. Tilapäinen työskentely voi kestää korkeintaan kaksi 12 kuukauden jaksoa ja työsuhteesi lähettävään työnantajaan on säilyttävä.

Jotta näitä erityissäännöksiä voidaan soveltaa sinuun, tarvitset Eläketurvakeskuksen antaman A1-todistuksen siitä, että kuulut Suomen sosiaaliturvaan.

Lisätietoja ulkomaantyön vakuuttamisesta löytyy Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta Työeläkepalvelut /Ulkomaantyön vakuuttaminen.

Työskenteletkö tai oletko työskennellyt kahdessa eri EU/ETA-maassa rinnakkain?

Jos työskentelet säännöllisesti aluksilla, jotka liikennöivät kahden eri lipun alla tai työskentelet merimiestyön lisäksi työntekijänä tai yrittäjänä Suomessa tai jossakin muussa maassa, ota yhteyttä Eläketurvakeskukseen.

Jos olet esimerkiksi työskennellyt Ruotsin lippua käyttävässä aluksessa ja samaan aikaan myös työskennellyt maissa Suomessa, sinut on aikaisemmin voitu vakuuttaa molemmissa maissa. EU-säännöksiin tehtiin vuosina 2010 ja 2012 muutoksia, joiden mukaan kahdessa maassa vakuuttaminen ei enää ole mahdollista. Jos työskentelytilanteesi on edelleen sama kuin ennen muutosten voimaantuloa, sinuun saatetaan soveltaa siirtymäsäännöksiä. Ota joka tapauksessa yhteyttä Eläketurvakeskukseen, jotta tilanteesi saadaan selvitettyä ja vakuutuksesi järjestettyä oikein.

Yhteystiedot: Eläketurvakeskus

Ulkomaantyön vakuuttaminen  
puh. 029 411 2816 , sähköposti ulkomaanasiat(at)etk.fi

SÄHKÖINEN ASIOINTI

Merenkulkijat

Loki-palvelu>

Varustamot

Ankkuri-palvelu>

Hallinto

Extranet >