Etusivu > Merenkulkijat > Merenkulkuammatit > Konemestari

Konemestari

Konemestarit ajavat tarvittaessa vahtia konehuoneessa, valvovat ja johtavat työtä konehuoneessa konepäällikön johdolla. Konemestari valvoo ja johtaa työtä aluksen konehuoneessa. Hänen vastuullaan on esimerkiksi koneistojen käytön valvonta, niiden huolto- ja korjaustyöt sekä poltto- ja voiteluaineiden täydennykset. Konemestareita työskentelee mm. matkustaja-aluksissa, rahtialuksissa, jäänmurtajilla ja hinaajilla. Konemestarin työ edellyttää erityisesti korkeata teknistä osaamista.

Koulutus

Soveltuva tutkinto on tekniikan ammattikorkeakoulututkinto tai merenkulkualan perustutkinnon konepäällystön koulutusohjelma.

Pätevyydet

Ylikonemestarin, konemestarin tai alikonemestarin pätevyyskirja riippuen aluksen miehityksestä. Eriasteisiin pätevyyskirjoihin vaaditaan soveltuvien opintojen lisäksi riittävä määrä työkokemusta (Asetus aluksen miehityksestä, laivahenkilökunnan pätevyydestä ja vahdinpidosta.)

Vahtikonemestarin pätevyyskirjan saatuaan henkilö voi toimia ulkomaanliikenteen kauppa-alusten konevahdin vahtipäällikkönä sekä kotimaanliikenteen aluksissa konepäällikkönä.

Merenkulkualan insinöörikoulutus antaa kelpoisuuden työkokemuksen mukaan eriasteisiin konemestarin pätevyyskirjoihin laivoilla. Ylikonemestarin pätevyyskirjan saaneella on kelpoisuus toimia kauppa-aluksilla konepäällikön ja konemestarin tehtävissä.

SÄHKÖINEN ASIOINTI

Merenkulkijat

Loki-palvelu>

Varustamot

Ankkuri-palvelu>

Hallinto

Extranet >