Laivatarjoilijan asiakaspalvelutyön työympäristöön voi kuulua moninaiset tehtävät aina messistä kahviloihin ja á la carte-ravintoloihin. Työtehtäviin kuuluvat messin tai salin järjestelyjä ja kattamista, tilausten vastaanottamista, tarjoiltavien ruokien, juomien ja astioiden kuljetusta sekä myyntiä ja laskuttamista. Tarjoilija voi myös viimeistellä ja annostella ruoka-annoksia salissa asiakkaiden nähden.
Asiakaspalvelutaitojen ja kielitaidon lisäksi ammatti edellyttää sopeutumista aluksen erityiseen työympäristöön ja oma-aloitteisuutta. Työskentelyä laivaolosuhteissa edellyttää hyvää fyysistä kuntoa ja paineensietokykyä.
Koulutus
Toisella asteella suoritettu ravintola- ja cateringalan perustutkinto, jossa suuntautumisena on asiakaspalvelun osaamisala ja osa tutkinnosta käsittää laivatalouspalvelut antaa valmiudet toimia laivatarjoilijana.
Työtehtäviä laivalla
Laivatarjoilijan työpaikkoja voivat olla matkustajalaivoilla ja ropax-laivoilla ravintolat ja kahvilat sekä rahtilaivoilla talousapulaisen tehtävät.